Trainingen

Opbouw van de trainingen

Music Styles

Music Styles


De trainingen zijn bij Marsies Mambo intensief tot zeer intensief en verlopen in basis volgens dezelfde structuur. De focus ligt er op dat je uiteindelijk alles zelfstandig kan uitvoeren en dat je niet alleen maar nadoet wat de leraar voordoet.

Bij de reguliere dansscholen zijn figuren het hoofdonderdeel van de trainingen, bij Marsies Mambo niet. Het belangrijkste is dat je leert dansen. Hoe dat gaat kan je alleen zelf ondervinden. Om toch wat meer duidelijk te maken kan je verderop lezen wat er in de trainingen wordt gedaan.

Het belangrijkste onderdeel en doel van de trainingen bij Marsies is het dansen. Het is niet de bedoeling dat je op de dansvloer figuren doet of losse pasjes. Maar dat je plezier hebt en alle onderdelen naadloos aan elkaar weet te smeden. Als het een vloeiend geheel is dat je met plezier op de muziek uitvoert. Dan ben je pas echt aan het dansen en is het doel van Marsies Mambo bereikt.

Neem altijd frisse extra kleding mee en iets te drinken !!

Warming-up

Warming-up

Warming-up

Het is (medisch) niet verantwoord om vanuit het niets te beginnen met een intensieve training. Om de spieren warm te krijgen doen we een warming-up die loopt van rustig stretchen tot mogelijk een heftig stuk Afrikaanse dans. De muziek die bij de warming-up wordt gebruikt varieert en is meestal geen salsa, mambo of latin jazz.

Afhankelijk van de training kan de warming-up kort of lang duren. In een enkel geval starten we rustig met partnerwork maar kan het ook bestaan uit stretchen en een intensieve spinsessie. Afhankelijk van de focus van de training kunnen we ook opdrukken of buikspieroefeningen doen.

Body movements

Wat zijn nou body movements, dat woord is namelijk erg breed. Letterlijk betekent het simpelweg bewegingen van je lichaam. En dat is nou juist waar het om draait. Het gros van de mensen hebben echt heel erg weinig controle over hun lichaam. Zelf sta ik er na deze vele jaren training geven hoe slecht de gemiddelde man/vrouw kan bewegen.

We gaan (opnieuw) leren om te bewegen. hoe we ons hoofd kunnen bewegen zonder dat je met de rest van je lichaam meebeweegt. Kan je autorijden en naar links of rechts kijken zonder dat je het stuur een beetje meedraait? Kan je soepel bewegen, of is je bijnaam houten Klaas. Kan je een golf maken met je arm of zelfs je hele lichaam. Lukt dat van links naar rechts, onder naar boven of misschien twee tegelijkertijd.

Als je met je (hele) lichaam beweegt is het mooier als je bewegingen geïsoleerd van elkaar kan uitvoeren. En nog mooier als die bewegingen tegengesteld of in verschillende snelheden zijn. En dat is niet voor iedereen haalbaar maar zorgt wel voor meer lichaamscontrole waardoor je op de dansvloer meer kan. Ook als je los van je partner danst.

Open shines

Open shines

Open shines

Een zeer belangrijk onderdeel van de training is het voetenwerk. Weet je wat je met je benen en voeten moet doen als je los van je partner danst. Lukt het je dan nog wel om iets te doen. Net zoals een bokser door de ring zweeft, doen wij dat boven de dansvloer. Ook dit is natuurlijk weer een stuk controle, maar dan meer gericht op je benen en voeten.

Eigenlijk willen we allemaal wel indrukwekkend voetenwerk kunnen uitvoeren. Dat staat best stoer op de dansvloer. Degenen die het kunnen doen het ook vaak. WE leren een aantal patronen met je benen en voeten die we 'open shines' noemen. Tegenwoordig zegt men gewoon 'shines'. Op de dansvloer heb je dan meer bagage om iets te doen. Ook is dit absoluut belangrijk voor een goede maatvoering.

Spinning

Een belangrijk onderdeel van de mambo stijl van Marsies Mambo is het spinnen. Sommigen haten het, meestal omdat ze het niet kunnen. Degenen die het onder de knie krijgen willen niet anders meer. Vooral als dames gewend zijn om te worden gespind zijn ze teleurgesteld als tijdens een party alleen maar 'single turns' worden gedaan. Maar ook de heren leren spinnen, het is niet alleen voor dames.

Er zijn meerdere technieken om te spinnen. Bij Marsies Mambo spinnen we op 1 voet. Dit is niet iets wat je in een enkele training leert. Er gaat een hoop zweet en erg veel frustratie aan vooraf voordat je vlekkeloos een double right/left spin kan maken.

Styling

Eerlijk gezegd ben ik niet dol op deze benaming. Ik vind het een te grote lading hebben. Vooral dames willen graag styling lessen hebben. De meeste dames denken dan dat ze ineens mooi kunnen dansen. Maar wat heeft het voor zin om een patroontje te leren met je armen als je de bewegingen niet (gecontroleerd) kan uitvoeren.

De filosofie bij Marsies Mambo is om zelf eerst te leren bewegen en daarna pas te denken aan de term styling. Tegen de tijd dat je zover bent heb je eigenlijk al je eigen unieke styling gecreëerd.

Partnerwork

Uiteindelijk is dit hetgeen waar de meesten het voor doen. Onberispelijk, clean en strak partnerwork waar de passie vanaf straalt. Dat is een mond vol maar krijg je niet zomaar voor elkaar.

We bouwen de figuren rustig op en beginnen eerst los van elkaar te dansen om het van onderaf aan weer te leren. Realiseer je wle dat je waarschijnlijk gewend bent om op de eerste tel te dansen. Mambo is een andere stijl en is niet zomaar 1 tel later beginnen.

Muziek

Vinyl Rules

Vinyl Rules

Helaas is de muziek de sluitpost van het dansen. En dat terwijl de muziek grotendeels bepaalt wat we als dansers doen. Vele mannen beginnen op een rustig stuk de dames wild te spinnen. Of de dames laten al hun styling zien op een deel van de muziek wat er niet om vraagt.

Een woord wat meer wordt herkend is musicality. Dit is een lesonderdeel wat meer naar voren komt als we een aantal andere basisprincipes beter onder de knie hebben.

Lukt het jou om meer dan tien salsa artiesten of groepen binnen 30 seconden op te noemen. De meesten herkennen een plaat van Michael Jackson, de ‘King of Pop’. Er zijn er jammer genoeg maar enkelen die iets van ‘El rey del timbal’ herkennen. Over wie heb ik het nu?

Motivatie

Motivatie

Het belangrijkste wat er nodig is om ergens beter in te worden is motivatie. Zonder voldoende motivatie is het bijna een onmogelijke opgave om echt goed te worden. Een klein aantal heeft ongelofelijk veel talent en hoeft er niet veel voor te doen.

Vrijwel iedereen moet het hebben van motivatie en hard trainen. Om je aan te sporen om het (nog) beter doen zweep ik je op om tot hogere prestaties te komen. Dat is niet altijd leuk, maar het helpt wel !!

Filmen

Tijdens de trainingen mag er niet worden gefilmd. De trainingszaal is een veilige omgeving waar iedereen moet kunnen trainen zonder zich te hoeven schamen. Of de angst te hebben dat zijn bewegingen op het internet worden geplaatst !!

Aanmelden?

Ben je gemotiveerd genoeg om bij Marsies Mambo te trainen? Wil jij hard werken en nog beter worden? Wacht niet langer en meld je aan!

Ik wil bij Marsies Mambo trainen

Mambo Fundamentals

De groep waar elke nieuwe danser bij Marsies Mambo in begint. Er zijn echt geen uitzonderingen. Voor degenen die inderdaad al de basis beheersen kan er een combinatie worden gemaakt met een hogere groep.

Je deelname aan deze groep is minimaal bedoeld voor 1 jaar. In dat jaar behandelen we alle basis elementen van de Mambo. Dat gaat van de basismaat tot het spinnen aan toe.

Groep1

Iedereen die de basis voldoende beheerst kan doorstromen naar Groep1. Of je kan doorstromen bepalen we in overleg met elkaar. Je moet er klaar voor zijn, maar er moet ook ruimte zijn in de groep1. De man vrouw verhouding moet goed blijven.

In de praktijk doen bijna alle dansers van Groep1 ook mee met de Mambo Fundamentals.

Groep2

Voor een klein groepje die-hards. Hier doen we voor 85% aan partnerwork. Je moet goed kunnen spinnen en beschikken over een arsenaal aan shines.

Iedereen in Groep2 moet meedoen met The Essentials

The Essentials

Omdat je om goed te kunnen dansen ook moet beschikken over een goed stel buikspieren, balans, coördinatie en andere lichamelijke vaardigheden. In deze intensieve training doen we ook veel aan bodymovements en footwork. Dit is een echte workout.

Om aan The Essentials te kunnen meedoen moet je minimaal 1 jaar bij Marsies Mambo trainen.