Testimonials

Testimonials

Omdat ik mijzelf natuurlijk in de hemel kan prijzen, van alles en nog wat kan vertellen, heb ik besloten om dat niet zelf te doen. Ik heb anderen gevraagd om kort hun ervaringen op te schrijven. Sommigen hebben het niet kort kunnen weergeven en anderen waren heel bondig. Enjoy reading !!!

Marlon Borkulo behoort zonder enige twijfel tot de voorlopers in de Salsa Scene als het gaat om het uitdragen van het dansen op de 2e tel van de muziek. Voor de niet Salsa danser is het belangrijk om te weten dat, om bij deze voorlopers te horen, er niet alleen een ander gevoel aan het dansen wordt toegevoegd maar er tevens moed, kracht en visie nodig is om de stappen te nemen die Marlon heeft gezet. Hoewel in kleine delen van de wereld deze stijl van dansen al wat langer intensief werd beoefend, was de On2 (of Mambo On2) in Nederland bij het Salsa publiek onbekend. Door aan de basis te gaan staan van deze ontwikkeling, die inmiddels in hoog tempo de wereld verovert onder de gevorderde dansers, heeft Marlon zich een ongekende voorsprong gegeven. De eerder genoemde moed, kracht en visie werpen dan ook sinds 2008 hun vruchten af en is Marsies Mambo ' the place to be' geworden als het gaat om het aanleren van Mambo On2. En ondanks alle twijfels die velen hadden over de ontwikkeling van het On2 dansen en de wijze waarop Marsies Mambo dit uitdraagt, is Marlon precies datgene blijven doen waar hij in gelooft: het aanbieden van On2 danslessen op een geheel eigen manier. En zoals dat gaat met mensen die ergens in geloven zonder twijfel, hoefde Marlon zijn concept niet te veranderen. Het publiek had gewoon iets meer tijd nodig om te begrijpen wat hij bedoelde.
MORRY KRISPIJN (eigenaar en oprichter dansschool Salsaventura)
Waar reguliere dansscholen ophouden, begint Marsies. Zodra je beseft dat je met het overgrote deel van de aangeboden salsa-cursussen nooit het niveau zult bereiken van de dansers, die jouw aandacht trekken op de dansvloer, is het evident dat je op de verkeerde plek zit. Op dat moment sta je voor een keuze. Je getroost je de voortzetting van lessen, die naarmate de tijd vordert steeds minder waarde vertegenwoordigen, of je zoekt een alternatief waarbij voorheen onderbelichte, doch allesbepalende elementen als 'bodymovement', 'musicality', 'houding' en 'balans' wel vertegenwoordigd zijn. Marsies biedt dit alternatief en leert je 'seemingly effortless' dansen, doch vergis je niet: Marsies' uitdaging is niet voor de doorsnee hobby danser, voor vaardigheden op dit niveau zul je moeten trainen, zweten en constant perfectioneren. Als logisch gevolg zullen de resultaten dan ook ontegensprekelijk zijn. Er past bij Marsies maar één credo, het olympische motto: "Citius, Altius, Fortius". (Sneller, Hoger, Sterker). Zoek het op in de algemene voorwaarden: Marsies ain't for the weak of heart or mind. (p.s.: bring a sense of humor to class)!
ILYA HOEKERD
Energiek, optimistisch, stimulerend, creatief, inspirerend, perfectionistisch en persoonlijk betrokken bij al zijn leerlingen (marsianen) Sinds 2,5 jr (jeetje, alweer zolang!) zit ik op les bij Marlon. Een vriend van mij zei dat ik eens moest gaan kijken en ik was meteen verkocht. Geweldig vond ik het: keihard trainen (ja zelfs opdrukken en buikspieroefeningen) en heel veel lol. Wat mij vanuit mijn werk (fysiotherapeut/osteopaat) nog eens extra aansprak waren de bodymovements, isolatie- en coordinatie oefeningen. Veel mensen zullen zich er niet eens bewust van zijn dat lichaamsbeheersing een belangrijke voorwaarde is om te kunnen dansen. Marlon weet dit maar al te goed en hij laat je dan ook vaak de meest gekke dingen uitvoeren. Het leukste van alles is dat je binnen korte tijd al merkt dat je beter gaat dansen en dat krijg je ook van andere mensen te horen. Fantastisch toch?!
HÉLÈNE FOKKER (fysiotherapeut en osteopaat)
Marlon is an inspiring leader and teacher who goes to the heart of things like nobody else I know. This man is passionate about high quality results and is practically single-handedly building a movement. He is both optimistic and highly observant,  critical without losing his human touch. Cool, calm and collected in a group, he knows how to laugh and still get things done……..it is a pleasure to know him.
GRAHAM NICHOLSON (muzikant en maakt trompetten)
Ik dans nu zo'n twee jaar waarvan de laatste 5 maanden bij Marsies Mambo. De eerste anderhalf jaar was ik bloed fanatiek en heb ik in korte tijd alle cursussen doorlopen bij een reguliere dansschool in Amsterdam. Ik had daar veel geleerd en ging ook enorm voorruit, maar voelde op een gegeven moment dat de ingestoken uren en inspanning zich niet meer uitbetaalde. Vervolgens ben ik bij een andere "gerenommeerde" dansschool de gevorderden cursus gaan doen in mijn honger om een betere danser te worden. Wat bleek, (velen zullen dit herkennen) is dat we hier gewoon nog meer complexe figuren er doorheen knalden. Als 'gevorderden' cursisten waren we hier aan het worstelen met ingewikkelde combinaties terwijl we de basis nog niet volledig beheersten. We dansten niet nauwkeurig op de tel, de bovenlichamen waren stil alsof we een dwangbuis om hadden tijdens het dansen en tijdens de breaks in de muziek draaide de "figuren carrousel" gewoon door of we liepen voorover gebogen de vloer te aanschouwen tijdens het uitvoeren van basispassen in plaats van het doen van strakke shines. Hier wilde ik echt van af maar zag dat niet gebeuren bij mijn dansschool destijds. Op elk salsa feest heb je een hoek met de betere dansers/danseressen. Elke keer vroeg ik me af waar deze mensen hadden leren dansen en ik wist dat het niet op een van de 'grote reguliere commerciële' dansscholen was want die had ik inmiddels allemaal al van binnen gezien. Vervolgens ben ik een keer op een feest gewoon op een aantal goede dansers afgestapt en heb ik gevraagd waar zij hebben leren dansen. " Bij Marlon", kreeg ik verscheidene keren als antwoord en zo kwam ik uiteindelijk bij Marsies Mambo terecht. De school waar je weer een beginner bent nadat je de gevorderden cursus hebt afgerond bij de 'reguliere' dansschool. De eerste les viel het me meteen op hoe anders de aanpak is. Het is verfrissend, motiverend en fanatiek en die positieve sfeer is goed voelbaar in de klas. Wat ook meteen opvalt is dat bijna iedereen in sportkleding de lessen volgt; klaar om te vlammen tijdens de les. Inmiddels heb ik er een half jaar opzitten en in korte tijd heb ik zeer veel geleerd. Met name op het gebied van voetenwerk, timing en bodymovement. In de Mambo Fundamentals cursus wordt aan deze elementen het meeste aandacht besteed (tot aan vervelens toe zelfs). Maar dan sta je na een paar maanden op de dansvloer en realiseer je je opeens dat je vloeiender danst, je pakt de breaks in de muziek en je hoeft niet meer peinzend naar beneden te kijken wanneer er weer zo'n stuk komt tijdens een nummer waarop je shines moet doen. Opeens heb je het; het kwartje is gevallen. Dit voegt zo'n extra dimensie aan je dans toe en geeft je zoveel meer plezier en dan weet je waar al die herhaling voor is geweest. De weg is nog lang en hard, maar ik zie al uit naar wat we gaan leren de komende tijd en wat voor danser dit me gaat maken.
SIMON TANG
Toen ik bijna drie jaar geleden een workshop van Marlon volgde op het Haarlem salsafestival, was ik verbaasd en zeer onder de indruk van zijn manier van lesgeven en dat ben ik nog steeds.  De opbouw per les en gedurende de cursussen is zeer goed, vaak ontdek je pas later hoe goed. Mijn danstechniek, maatvastheid, manier van volgen, spinnen en shines, kortom alles is enorm verbeterd. Bij Marlon dansen de enthousiaste en gedreven salsadansers, de sfeer tijdens en na de lessen is uitstekend en op elk feest kom je wel Marsianen tegen!
YVONNE (docente in het voorgezet onderwijs en salsa)
Ik heb Marlon leren kennen als Mambocoach. Hij is in staat een groep te enthousiasmeren met zijn brede lach en tomeloze energie. Hij schroomt daarbij niet om buiten kaders te denken en mensen uit hun conformtzone te halen. Hij geeft veel en legt de verantwoordelijkheid bij wie het hoort. Les krijgen van hem is een ervaring en een verrijking.
MANOU BURGHOUT (personal coach en salsa docente)
Ik volg sinds september 2009 met veel plezier de lessen bij Marsies Mambo. Kernwoorden om de lessen van Marlon te beschrijven zijn: hoog niveau, heel gestructureerd, veel persoonlijke aandacht, motiverend en uitdagend, hard werken, veel afwisseling, veel oefenen, veel plezier! Kritiek is soms confronterend, maar altijd opbouwend. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat ik veel gecontroleerder ben gaan dansen, waardoor het er allemaal een stuk beter uit is gaan zien. De lessen van Marlon zijn een aanrader voor elke enthousisaste en gemotiveerde danser, die zich een (flink) aantal uren per week in het zweet wil werken om echt beter te leren dansen!
LAUREN BRUNING (5 jaar danservaring)
Zelden heb ik een persoon meegemaakt die zo enthousiast en vol is van mambo, en die als docent deze “begeisterung” ook nog op een effectieve manier kan overbrengen! Zijn stijl en methode dwingen mij als het ware om me continue te oriënteren, body isolation toe te passen, te groeien en alert te blijven. Hiertoe laat hij werkelijk geen enkel creatief idee onbenut…altijd weer leuk om mee te maken.
PETER MEYER
Marlon is een sterke persoonlijkheid met veel kwaliteiten. In de loop van de twee jaar dat ik danslessen bij hem volg heb ik veel van zijn kwaliteiten leren kennen. Een klein rijtje, vooral met positieve punten en ook een enkel minder puntje: - Marlon stelt pittige eisen aan zijn leerlingen (inzet, doorzettingsvermogen, streven naar perfectie) maar stelt deze eisen ook aan zichzelf. In al zijn lessen is hij van het begin tot het eind zeer serieus met zijn vak en met zijn leerlingen bezig. Zichzelf ontziet hij niet: met een longontsteking staat hij toch voor de groep, met een tijdelijke evenwichtsstoornis door een virus geeft hij toch zijn lessen. Een uiterst zware opdracht voor zichzelf en getuigend van zeer veel doorzettingsvermogen. - Zijn vak beheerst hij zeer goed. Alle danstechnieken die hij onderwijst heeft hij zelf zeer goed in de vingers. En ook in de benen en in de rest van zijn lijf. - Hij accepteert leerlingen van zeer verschillend niveau’s en laat hen hun eigen ontwikkeling volgen. Dat zij progressie vertonen is voor hem het belangrijkste. - Tegelijkertijd vergeet hij niet dat “plezier in het dansen” datgene is waar het uiteindelijk om gaat. Maar hij levert ook graag “goede dansers” af. En hij heeft voor dat begrip “goede danser” hoge minimumeisen en weet dat om dat doel te bereiken er flink “gewerkt” moet worden. - Alles is bespreekbaar, mits het maar bijdraagt aan het doel van “beter dansen”. Marlon hecht veel waarde aan input van de kant van de leerlingen. - Door zijn sterke persoonlijkheid en door zijn vakkundigheid is hij automatisch een “autoriteit”. Dat wordt ook door alle (volwassen) leerlingen automatisch geaccepteerd. Maar, misschien door een stukje “ongeduld” van zijn kant lijkt hij wel eens het gevoel te hebben dat er niet tijdig naar hem geluisterd wordt. Hij kan dan wat “kort” zijn tegen zijn leerlingen en dat kan wat onvriendelijk over komen. Wat, hem kennende, niet zo bedoeld is, in ieder geval niet in persoonlijke zin. Hij wil verlies aan concentratie niet ten koste van de les laten gaan. Maar soms zou “even de teugels vieren” wel goed kunnen zijn.
WIM RÖST
Als je het gevoel hebt dat je al een vrij goede advanced salsa/mambo danser bent dan zijn de lessen bij Marsies Mambo een echte uitdaging! Daarom wil ik elke gevorderde danser uitnodigen om eens te proeven aan goede techniektraining! De focus ligt op een goede beheersing van basics en timing. Ook leer je lichaamsdelen los van elkaar te bewegen en ontdek je de vele mogelijkheden en dimensies die je zo kunt toevoegen aan je manier van dansen. De lessen kun je gerust heftige trainingen noemen. De oefeningen om snel en strak voetenwerk onder de knie te krijgen, hebben menig danser volledig bezweet de zaal doen verlaten. De nadruk ligt minder op partnerwork figuren maar hier wordt zeker ook voldoende aandacht aan besteed. Door ook in partnerwork de juiste basics te hanteren voel je dat je op de juiste On2 flow leert dansen. Neem gerust meerdere droge shirts mee want bij Marsies Mambo volgen we geen lessen.... We trainen keihard om het beste in onszelf naar boven te halen!
ROBERTO GUTIERREZ (ex-SDS danser)